Els alumnes fent proves de jaciment. (Font de la imatge: pròpia)

Visitem el jaciment de Darró

91 views

L’alumnat de 1r d’ESO del Montgròs reflexiona sobre la importància de l’arqueologia per a esbrinar com vivien els nostres avantpassats

Durant el primer trimestre, amb els nostres companys i companyes del grup cooperatiu a les classes d’Àmbit Social i Artístic, els alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Montgròs hem investigat sobre l’Antic Egipte. Ara, ens centrem, sobretot, en les antigues civilitzacions més properes geogràficament a la nostra, com la ibera. Un dels jaciments ibers més propers a Sant Pere de Ribes és el del poble de Darró, ben a prop de la platja de Vilanova i la Geltrú.

Aquests som nosaltres excavant en el jaciment com autèntics arqueòlegs.
[Imatge: Laura Jacas]

Quan vam arribar ens vam dividir en dos grups: uns començaven amb el taller d’arqueologia i els altres amb el recorregut per tot el jaciment, que incloia una part ibera i una altra de romana.

Al taller d’arqueologia, en Josep ens va explicar com extreure una resta arqueològica, com ara un tros de ceràmica, sense trencar-la i com fer la fotografia de l’objecte abans d’enviar-la al laboratori. 

En Josep ens ensenya com extreure les peces d’un jaciment sense fer-les malbé. [Imatge: Laura Jacas]

Després nosaltres mateixos ens vam ficar a la pell d’un arqueòleg i vam excavar en grups per a trobar tots els objectes que hi havia. Hi vam trobar peces de ceràmica, una urna mortuoria amb joies i una petita gerra guarnida. 

Després de fer una pausa per esmorzar, va haver l’intercanvi d’activitats entre els dos grups. 

En Joan ens va fer un recorregut pel jaciment explicant com eren les cases per dins i per fora. Una curiositat que ens va sorprendre és que no hi havia lavabo, a les cases! També ens va ensenyar dibuixos de com era abans aquell indret i nosaltres vam comprovar tot el que ha canviat.

En Joan ens va explicar, a través de diferents làmines,
com eren les vivendes iberes durant el segle II aC. [Imatge: Laura Jacas]

Durant la visita guiada, els dos arqueòlegs van respondre a totes aquestes preguntes sobre la seva vocació:

Per què sou arqueòlegs? I, què vau estudiar per a ser-ho?

Joan: En Josep i jo vam estudiar Geografia i Història i els nostres professors ens van inspirar per a treballar com a arqueòlegs.

A classe, hem vist que una eina molt important per a vosaltres és el diari d’arqueologia. Quan comenceu a fer les primeres anotacions?

Joan: Efectivament, el diari d’arqueologia és molt valuós per a nosaltres perquè des del primer moment hi anotem les primeres conclusions.

Joan, quina va ser la teva reacció al trobar el teu jaciment més important? Quin va ser i a on?

Joan: Va ser en una necròpolis i vaig estar molt content.

Aquesta és una de les restes que vam trobar. És una peça de ceràmica pintada.
[Imatge: Laura Jacas]

Les restes arqueològiques poden ser molt delicades. Quin és el procediment per extreure’n una de terra sense que es trenqui o es faci malbé?

Josep: Quan trobes una peça és important utilitzar bé les eines que tens. Es recomana treure la sorra dels voltants amb un raspall o un pinzell. Quan vegis que pots agafar la peça sense perill que es trenqui, molt suament, l’extreus. És important, també, no fer clots a la terra; és millor treure la sorra amb moviments suaus.

Alguna vegada us heu quedat alguna troballa per a la vostra col·lecció privada?

Josep: Els arqueòlegs tenim un codi ètic molt important i estricte. Cada troballa que fem, per molt petita que sigui, ens pot donar molta informació sobre el jaciment. Per exemple, el material amb què està fet una moneda, ens pots ajudar a situar el jaciment en la línia cronològica de la història. Si ens enduem peces d’aquesta mena, perdem informació.

Centrant-nos ja en el jaciment de Darró. Quin és l’objecte més important?

Hem trobat peces de ceràmica i d’altres materials, molins i monedes. Tots els objectes tenen el seu valor.

El jaciment de Darró es troba molt a prop de la platja de Vilanova. Busqueu restes pel mar?

Josep: Sí, hi ha arqueologia submarina i a vegades es troben vaixells enfonsats.

Després de l’entrevista amb els nostres talleristes, vam tenir una estona de descans a la platja abans d’agafar l’autocar per a tornar a l’institut.

Redactors juniors

  • Hola, em dic Eric, sóc un estudiant de l institut Montgròs. Tinc 12 anys. He començat a la revista de l Institut aquest any perquè m agrada escriure i volia probar-ho. M agrada molt el Parkour que és un esport on fas recorreguts fent salts i tombarelles. Sòc d actitut positiva i creativa. M agrada tot el que te a veure amb la natura.   Hola, me llamo Eric y soy un estudiante del Instituto Montgròs. Tengo 12 años. He empezado este año en la revista del Instituto porque me gusta escribir y queria probarlo. Me gusta mucho el Parkour, que es un deporte en el que se hacen recorridos saltando y haciendo volteretas. Soy de actitud positiva y creativa. Me gusta mucho todo lo que tiene que ver con la naturaleza.   Hi, my name is Eric and I am student in Montgròs High School. I am 12 years old. I have started this year in INS MONTGROS Report because I like very much writting and I want test it. I like very much Parkour. It is a sport where you make jumps, flips. I have an positve and creative caracter. I like very much all things relatives to nature

close

El més recent