Abigail Garrido, alcaldesa de Sant Pere de Ribes
/

Abigail Garrido: “Els joves ens heu de dir com voleu que sigui Ribes, però cal la vostra implicació”

La redacció de l’Institut Montgròs Report entrevista l’Abigail Garrido, l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, perquè expliqui quines són les seves principals funcions i com l’Ajuntament ha gestionat la pandèmia

Senyora Garrido, en primer lloc li volem agrair que ens hagi volgut fer un forat en la seva agenda i que estigui disposada a respondre les nostres preguntes.

Com ha sigut gestionar l’alcaldia des que va començar la pandèmia?

No va ser gens fàcil, però ens vam mobilitzar per saber quines eren les necessitats de la ciutadania a través de diferents accions. Per exemple, vam trucar a totes les persones grans per saber si estaven bé i si necessitaven que els ajudéssim a fer-los arribar la compra o la medicació.

Sempre ha tingut clar que volia dedicar-se a la política?

No, mai vaig pensar que algun dia seria alcaldessa. Vaig estudiar per ser mestra, perquè era la meva vocació i, encara continua sent-ho. Durant molts anys he sigut mestra. He treballat a primària i a secundària i m’agradava pel vincle que forjava amb els nois les noies. També he treballat amb adults, però els joves fan que estiguis més en marxa i jo soc una persona molt inquieta. A més, sempre m’he relacionat amb entitats que promouen la igualtat i el feminisme. Quan era més jove hi havia moltes altres coses a reivindicar, i aquí va començar el meu camí cap a la política. La gent m’animava a presentar-me en les llistes electorals, cosa que mai m’havia plantejat, i finalment vaig compilar totes les meves propostes amb el desig que es complissin. De mica en mica, vaig anar agafant responsabilitats fins que va arribar el moment de presentar-me com a candidata.

I quin va ser el projecte que vas presentar perquè et votessin?

Per a mi un eix vital del projecte electoral que presentava juntament amb la resta de membres del meu equip, perquè no només soc jo sola, era copsar la ciutadania al centre de qualsevol de les accions. El nostre projecte havia de beneficiar al poble i garantir-ne tots els seus drets. Per exemple, tots els alumnes de Sant Pere de Ribes han de poder tenir material escolar, els joves han de poder estudiar i treballar al poble, no volem que la gent marxi. Tothom ha de tenir espai on poder distreure’s i passar l’estona independentment de si ets home o dona. Per exemple, per aconseguir que la població de Ribes conegui més la història del poble hem fet que el castell es pugui visitar. A més, també procurem que totes les nostres propostes siguin el més ecològiques possibles i que danyin el mínim possible el medi ambient.

En algun moment t’has plantejat deixar la política?

No. I és una pregunta que m’han fet en més d’una ocasió. No he volgut tirar la tovallola mai. És cert que ser alcaldessa és una responsabilitat i que no sempre és fàcil. Hi ha moments de solitud, perquè, a vegades, has de prendre tu una decisió. Hi ha vegades que comptes amb el suport dels teus companys, però hi ha vegades que has de decidir tu sola, i no tothom estarà d’acord amb el resultat. A més, treballo cada dia de la setmana. Abans quan era mestra sabia quan tenia vacances. Ara, no. He d’agrair al meu entorn familiar la comprensió, perquè sé que hauria pogut estar més temps amb la meva filla i amb la parella.

Quins projectes tens pensats per aquest 2022?

Ampliar la biblioteca i el teatre de les Roquetes. Principalment, perquè els joves facin seus aquests espais i puguin créixer en l’àmbit personal, social i cultural. En aquests espais podran fer treballs en grup i assajar. També volem obrir el centre del americanos, un indret que permetrà, a tothom qui el visiti, conèixer una mica més la història dels nostres avantpassats a través de guies, visites i recomanacions per allotjar-se i d’hostaleria. A més a més volem incloure habitatges de lloguer assequible i temes de sostenibilitat.

Després de l’entrevista, Garrido ens va fer una visita guiada de l’Ajuntament. En aquesta imatge es poden veure els redactors i les redactores a la sala de plens de l’Ajuntament però també vam poder veure el seu despatx.

Fins quan penses ser alcaldessa?

Això depèn de la confiança de la gent. Ja sabeu que em puc presentar a les pròximes eleccions municipals, que seran l’any vinent. Durant els darrers quatre anys hem explicat les diferents accions que hem fet, sempre des de la proximitat i han canviat moltes coses durant la darrera legislatura.

Què ens ofereixes als joves?

Us ofereixo tot el meu optimisme. Vosaltres heu de decidir com voleu viure i com voleu que evolucioni el poble, però també ens agradaria molt que ens ajudéssiu a canviar-lo i a millorar-lo. Crec que hem de deixar de creure que sempre hi hauria algú que ens doni les coses fetes i començar-ho a fer nosaltres. Hem d’implicar-nos, hem de lluitar pel que volem de manera positiva. No podem esperar que ni els pares, ni els mestres, ni els polítics ens donin les coses fetes. El pla de joventut de l’Ajuntament només serà efectiu si us el feu vostre, i per això cal la vostra implicació i participació. Nosaltres, com Ajuntament, us acompanyarem, però heu de saber que vosaltres sou els protagonistes perquè en un futur em substituireu com a alcaldessa.

I, per acabar, has rebut comentaris masclistes per ser l’alcadessa?

Sí, sobretot durant els meus inicis. Abans era la regidora d’urbanisme, una regidoria que sempre havia estat assignada a homes. Eren ells els qui sempre tenien aquesta responsabilitat, i per això hi havia algú que dubtava de la meva professionalitat. En veure que era una persona competent, m’han demanat disculpes.

La redacció de l’Ins Montgròs Report davant de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes després de l’entrevista.
Imatge: Pròpia.

Redactors Juniors

, , , , , ,
close