/

Eren bruixes o eren dones?

Per celebrar el Dia de la Dona, l’Institut Montgròs ha treballat la cacera de bruixes que hi va haver a Catalunya durant l’època moderna

Rita Asenjo

Cartell de 'Bruixes, la gran mentida'
El documental es basa en el judici de la Carbassera, una dona que va ser executada a la Seu d’Urgell.

Els nois i les noies de segon d’ESO, per commemorar el Dia de la Dona, han reflexionat un dels episodis més cruents i silenciats de la història de la Catalunya de l’època moderna: la cacera de bruixes. Han tingut l’oportunitat de veure el documental Bruixes, la gran mentida, del programa Sense ficció, de TV3.

Durant l’època moderna, hi havia dones que eren acusades del crim de bruixeria perquè eren estrangeres, portaven mala sort o simplement per ser dones. En canvi, eren persones normals i corrents, que portaven una vida ordinària. Prop de 720 dones van ser assassinades injustament aquí a Catalunya.

Sota el meu punt de vista, quan una dona era acusada de ser una bruixa o una metzinera, era perquè no hi havia altra explicació d’alguna cosa dolenta que passava i se les responsabilitzava a elles.

Quan hi havia una mala collita, algú es posava malalt, o qualsevol acte de mala sort, s’inculpava a la persona més indefensa, en aquest cas, la dona; i si era estrangera o havia tingut algun problema amb algú, encara tenia més punts de ser assenyalada.

Sorprenentment, tot i que deien que tenien el dimoni dins, quan s’havia de jutjar a alguna d’elles, no s’encarregava l’església, era un tema local, ja que era el poble el que jutjava. Eren els propis veïns els que acusaven, jutjaven i executaven a una dona per bruixeria.

Per acabar, crec que ara, en aquesta època, s’hauria d’investigar a fons el tema de les bruixes, per poder veure la brutalitat de l’ésser humà, i perquè elles mereixen recuperar la seva història. 

Redactor junior

close