“La nostra feina no està sent reconeguda pels alts càrrecs”

El claustre de l’Institut Montgròs, a Sant Pere de Ribes, es posiciona i fa vaga per reclamar els seus drets. Què més en pensen, d’aquesta mobilització?

L’entrevista ha sigut escrita per la Judith Moya i la Vega Martí, de 2n d’ESO, i contestada per la Reyes del Amor i en Xavi Ruiz com a representants del claustre que s’ha sumat a les jornades de vaga.

Per què s’ha convocat aquesta vaga? Diuen que només és perquè voleu més vacances? És cert?

S’ha convocat la vaga per reclamar uns drets que considerem que se’ns han tret. No ens han tingut en compte en les nostres reclamacions, en contra d’un decret de plantilles excloent sense tenir en compte la trajectòria, les continues retallades, els horaris, les ràtios, la necessitat d’invertir més en la partida pressupostària d’educació per poder atendre la diversitat, entre altres temes. A sobre, se’ns castiga amb la manca de diàleg. Hem hagut de viure dos anys de pandèmia, treballant per oferir el millor de nosaltres, en línia i després presencialment, en una feina que al final no està sent reconeguda pels alts càrrecs de l’administració pública. Dir que volem fer vaga sols per una qüestió de vacances, és simplificar d’una manera escandalosa, amb una miopia absoluta, pel que fa a drets dels treballadors i les treballadores. 

Membres del claustre de l’institut a Passeig de Gràcia abans de l’inici de la manifestació.

Hem vist que la vaga ha sigut molt secundada a tota Catalunya? I a l’Institut Montgròs, s’hi ha sumat gran part del claustre? 

Sí, ha estat entre força i molt secundada tant a Catalunya com aquí a l’Institut Montgròs. Sense les dades concretes és difícil de dir, ja que es van convocar 5 dies i no tothom va fer vaga tots o els mateixos dies. La nostra percepció va ser que els dies amb més participació van ser el primer i l’últim.

És veritat que quan feu vaga, aquell dia no cobreu? Quin sacrifici, oi?

És cert, el dia que es fa vaga es descompta una part del sou. És un sacrifici econòmic, sí. Per això, de vegades hi ha persones que, tot i estar d’acord amb el motiu de la vaga, decideixen no fer-la.

Sabem que a Vilanova i a Barcelona s’han celebrat concentracions i manifestacions. Creus que és important que hi hagi hagut tanta participació?

Ho és. És important explicar i donar visibilitat a les reclamacions que es fan. A més a més, que hi hagi hagut tanta participació vol dir que hi ha moltes persones que opinen que alguna cosa no està anant del tot bé i que, com a mínim, potser caldria escoltar quins són els motius.

Quin va ser l’ambient durant la manifestació fins al Departament d’Educació?

La veritat que l’ambient va ser festiu i reivindicatiu, com sol ser habitual en manifestacions massives. Sobretot el primer dia, que va ser el més massiu.

La jornada de protesta va continuar l’endemà a les portes del Saló de l’Ensenyament

Les vagues serveixen per reclamar uns drets i/o per denunciar alguna cosa. Amb les jornades de vaga d’aquests dies, s’estan aconseguint els propòsits?

Se’ns queda una sensació agredolça. Per una part s’estan aconseguint petits avanços, encara molt tímids, però totalment insuficients per a tota la mobilització que hi ha hagut aquestes darreres setmanes. Per altra banda, veiem que l’administració educativa no sembla estirar-se massa a les demandes del col·lectiu docent, que només estem demanant millorar l’educació pública. 

En un dels cartells que hi ha a la façana de l’institut diu que no són cinc dies de vaga, són deu anys de retallades? Què vol dir aquest lema exactament?  

Aquest lema ve a resumir en una frase tot un malestar. Ve a dir que en allò que haurien de posar la lupa els mitjans no és en el nombre de dies de vaga, com en el temps que portem amb uns recursos minvats per a fer una educació pública i de qualitat. Durant aquests temps, hem comptat amb menys recursos per atendre l’alumnat com us mereixeu, com per exemple disposar de menys alumnes a l’aula per tal que puguem ajudar-vos millor, o disposar de més diners per equipament.

Molta expectació al vestíbul del centre escoltant les declaracions de Susanna Soler, la directora del centre, a TV3.

Quina és la teva opinió personal sobre aquesta vaga? Creus que era necessària? Per què?

Sí, la vaga és necessària, ens han d’escoltar i hem de dignificar la feina dels docents, si no ho fem nosaltres qui ho farà? Inclús moltes famílies i alumnes estan amb nosaltres, n’estic segura. Formem part d’una comunitat educativa i les famílies, els docents i l’alumnat estem implicats en què funcioni un servei de vital importància, l’educació. La classe política i els governants ens han de fer costat, ells també han estat alumnes i els seus fills formen part de l’alumnat. No cal afegir més. No volem perdre l’esperança. 

Les condicions laborals del professorat afecten la nostra manera d’aprendre? En quin sentit? Podries dir-nos-en un exemple.

Sí, perquè manquen recursos i sense els recursos pateix tota la comunitat educativa i ho estem veient dia a dia. Cal baixar les ràtios per atendre la diversitat a l’aula, cal invertir en infraestructures per crear espais més amplis i innovadors d’acord amb les metodologies d’ensenyament adient el 2022 i amb reptes de futur. No podem tenir instituts i escoles com en la dècada dels anys vuitanta del segle passat, les necessitats i la vida són distintes. No podem haver-hi barracons, que encara hi ha. Cal que l’administració pública s’impliqui més en educació, en la base de la formació dels nostres ciutadans del futur.

I, per últim, creus que els mitjans de comunicació informen correctament sobre el tema?

Alguns sí, d’altres no, es queden en titulars fàcils sense contrastar la informació no anant a la font directa i veient quina és la realitat dels treballadors i treballadores docents, el dia a dia, cara a cara. No resulta fàcil la nostra tasca i tot i que en la majoria de casos és vocacional, també hem de fer valdre els nostres drets igual que en tenim deures.

Redactor junior

close