/

Roger Adam: “Crec que la Covid-19 ha fet que es publiquin més fake news que mai”

Els alumnes de segon de Batxillerat han lliurat el treball de recerca en què han hagut de defensar una tesi sobre el tema que hagin escollit

Roger Adam, alumne de segon de batxillerat, ha fet el treball de recerca sobre el món periodístic i les fake news. L’hem volgut entrevistar per saber com podem detectar una notícia falsa mentre naveguem per internet i consultem les xarxes.

Adam ens ensenya l’esborrany del seu treball de recerca. Imatge: Laura Jacas

El treball de recerca és una tasca acadèmica molt important. Per què vas escollir fer aquest treball de recerca?

Vaig decidir fer aquest treball de recerca perquè en un futur m’agradaria dedicar-me a alguna professió relacionada amb la comunicació o el periodisme. Segur que tots els aprenentatges nous em poden servir per a un futur no molt llunyà. 

Les fake news és un tema molt actual. T’ha sigut difícil trobar informació sobre les notícies falses?

No m’ha semblat difícil trobar aquesta informació, ja que actualment és un tema que està tenint molta repercussió a la nostra societat i com que, a més, és un tema que m’interessa, m’ha sigut encara més fàcil. 

Un dels aspectes més importants del treball de recerca és la rigorositat. Quines fonts bibliogràfiques has utilitzat?

Principalment, he consultat recursos web que suggereix la Universitat Pompeu Fabra. M’he assegurat que totes les pàgines web que consultava fossin fiables i que m’aportessin informació rigorosa.  

Centrant-nos en el tema de les notícies falses, o les fake news, com les podem identificar?

Identificar una notícia falsa no és una tasca fàcil, però cada vegada es van descobrint noves maneres per descobrir-les. En primer lloc, hem de saber qui és l’autoria d’una notícia i buscar-ne informació. Si un article és anònim, comença a desconfiar.  En segon lloc, és crucial contrastar la informació comparant la mateixa notícia en diferents mitjans de comunicació. Fins i tot a internet ja hi ha indrets que recullen fake news per alertar-nos-en.  

Ara que ja sabem com podem detectar una notícia falsa ens agradaria saber si tu t’has topat mai amb cap? En cas que sí, recordes de quina temàtica era? 

Algun cop, sí. De fet, fent el treball he trobat dades falses relacionades amb estadístiques, com per exemple, els assistents a una manifestació. Per corroborar la informació, consultes fonts oficials. 

Sembla que publicar notícies falses sigui una pràctica més habitual del que ens pensem. Els mitjans de comunicació poden ser sancionats per haver publicat una notícia amb informació falsa?

És un tema que també he volgut tractar en el meu treball. Si detecten s’ha publicat una fake new en el teu diari, poden sancionar-te, sí. Tanmateix, també es qüestiona la llibertat d’expressió i, a vegades, és difícil limitar-ho. Crec que encara s’ha d’avançar una mica en aquest sentit. 

Per acabar, els mitjans de comunicació digitals han tingut un paper molt important arran de la crisi sanitària. Creus que en aquest context hi ha més fake news que mai? 

Sí, crec que la Covid-19 ha fet que es publiquin més fake news que mai: que si amb les vacunes ens implantaven un xic, que si hi havia remeis casolans per combatre la malaltia. 

Redactor junior

close